چاپ سیلک پروسه ای است که جوهر از میان توری میگذرد و به سطح مورد نظر میرسد. اما نکته مهم اینجاست که بخش هایی از این طوری به وسیله موادی مخصوص پوشیده شده تا جوهر عبور نکند. و در نتیجه طرح مورد نظر ما ایجاد می شود. چاپ سیلک اسکرین روشی محبوب است و در صنایع مختلف کاربردی گسترده دارد. به این روش چاپ طوری هم میگویند. قیمت پایین چاپ سیلک یکی از دلایل محبوبیت آن است. چاپ سیلک به دو روش دستی و ماشینی یا صنعتی انجام میشود. یکی از رایج ترین استفاده های چاپ سیلک روی تیشرت است.
چاپ سیلک روش موثری جهت ایجاد برجستگی بر روی پارچه بخصوص پارچه کرباس که مخصوص کارهای هنری و تابلو و پوستر ها و کارهای هنری است می باشد. این روش همچنین برای چاپ روی پارچه و منسوجات نیز استفاده می شود.
در این راهنما به همه سوالات شما درمورد چاپ سیلک خواهیم پرداخت
چاپ سیلک چیست؟
چرا از چاپ سیلک استفاده می کنیم؟
مراحل چاپ سیلک قدم به قدم
راهنمای تجهیزات مورد نیاز چاپ سیلک
آیا چاپ سیلک را میتوان شست؟
تفاوت بین چاپ دیجیتال و چاپ سیلک چیست؟
تفاوت و مشکلات چاپ سیلک و چاپ حرارتی چیست؟
تاریخچه چاپ سیلک
قیمت چاپ سیلک
روش های انجام چاپ سیلک
چاپ سیلک دستی چیست؟
مواد لازم برای چاپ سیلک
چاپ سیلک چیست ؟
چاپ سیلک پروسه ی برگردان طرح الگو سازی شده بر روی یک سطح صاف با استفاده از یک صفحه توری، جوهر و یک کاردک است. پارچه و کاغذ متداولترین موارد برای چاپ سیلک هستند، اما با جوهر مخصوص برروی چوب، فلز، پلاستیک و حتی شیشه نیز قابل چاپ است. پایه و اساس این روش ایجاد یک طرح بر روی توری است و آنگاه کشیدن جوهر بر روی طوری به وسیله یک کاردک تا از منافذ طوری عبور کند و به سطح زیرین یا همان سطح چاپ شونده برسد. این پروسه گاهی چاپ توری نیز نامیده میشود.
در چاپ سیلک برای طرح های مختلف از تکنیک های متفاوتی استفاده میشود:
استفاده از وینیل برای پوشاندن قیمت های مورد نظر توری برای جلوگیری از عبور جوهر
استفاده چسب یا لاک برای پوشاندن قسمت های مورد نظر
استفاده از از مولسیون حساس به نور برای ایجاد طرح های با جزئیات
اگر طرح مورد نظر دارای چند رنگ باشد، برای هر رنگ از شابلون های جداگانه استفاده میشود.
چرا از چاپ سیلک استفاده میکنیم؟
عمده ترین دلایلی که باعث میشود از چاپ سیلک استفاده کنیم عبارتند از:
روی تیره ترین پارچه ها رنگ ها وضوح کافی دارند.
رنگ ها به عمق لایه های پارچه نفوذ میکنند
با توجه به متفاوت بودن سطح های مورد استفاده برای چاپ و حتی جنس های مختلف پارچه، به راحتی امکان استفاده از رنگ های مختلف وجود دارد.
در تیراز های بالا چاپ سیلک قیمت مناسبی دارد.
روش های چاپ سیلک
روش های مختلف برای چاپ سیلک وجود دارد اما پایه و اساس همه آنها یکی است. روش چاپی که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد از یک امولسیون از چسب واکنش دهنده در برابر یک نور مخصوص استفاده میشود.
این روش محبوب ترین نوع در چاپ تجاری است چون می توان از این روش برای ساخت شابلون های پیچیده و با جزیات استفاده کرد.
حال در مورد مراحل چاپ سیلک قدم به قدم صحبت خواهیم کرد.
مرحله 1: برای شروع طرح مورد نظر را بر روی کاغذ کالک پرینت کنید (از آن برای ساخت شابلن استفاده میشود).
مرحله ۲: یک شابلون انتخاب میکنیم. شابلن چهارچوبی فلزی یا چوبی است که روی آن یک توری کشیده شده است.
مرحله 3: ماده حساس به نور را که با یک لاک مخصوص ترکیب شده است روی طوری میکشیم و میگذاریم خشکشود.
مرحله ۳: پس از خشک شدن توری را بر روی سطحی قرار میدهیم و کاغد کالک که طرح ما بر روی آن چاپ شده است را بر روی آن قرار میدهیم و از بالا به آن نور میدهیم. قسمت هایی از کاغذ کالک که بر روی آن رنگ قرار دارد (چاپ شده است) اجازه عبور نور را نمیدهد. در نتیجه نور فقط به قسمت هایی از شابلن میخورد که در طرح ما سفید است. ماده حساس به نور بعد از نور خوردن سخت میشود.
نکته!!! اگر طرح نهایی شامل بیش از یک رنگ باشد باید از صفحه جداگانه برای اعمال هر کدام از رنگ ها استفاده کنیم. و هر رنگ را به طوری که کاملا منطبق بر هم باشد به طور جداگانه چاپ کنیم.
مرحله ۴: بعد از اینکه صفحه برای مدت زمان مشخصی در معرض نور قرار گرفت قسمت هایی که توسط طرح پوشیده نشده به قسمتهای سفت تبدیل خواهد شد تمام قسمت های سفت نشده با دقت شسته میشود و از روی طوری پاک میشوند. به این ترتیب دوباره منفذ های توری در قسمت هایی که نور نخورده بود باز میشوند تا جوهر بتواند عبور کند. اثری واضح از طرح بر روی صفحه برای عبور جوهر باقی می ماند. سپس صفحه خشک شده و آماده استفاده است.
مرحله 5: سپس الگو روی پرس قرارداده میشود پارچه یا لباس مورد نظر را جهت چاپ به صورت صاف روی صفحه زیر الگو قرار می دهیم پرس های متفاوت وجود دارد از جمله دستی و اتوماتیک و نیمه اتوماتیک، اما بیشتر از پرس هاس مدرن تجاری تمام اتوماتیک چرخشی (دستگاه اختاپوسی) استفاده می کنند، چون اجازه می دهد که چندین صفحه همزمان کار کنند. برای چاپ های چند رنگ میتوان از این پرس ها برای چاپ کردن رنگ خای مخطلف استفاده کرد.
این کار جوهر را با فشار کاردک از منافذ باز الگو عبور میدهد. در نهایت امولسیون با یک مایع حلال مخصوص برداشته می شود تا بتوان از شابلون دوباره استفاده شود.
مرحله 6: محصول نهایی از یک خشک کن عبور میکند و تا جوهر پخته شود. جوهر را صاف و یکدست میکند
برای به دست آوردن یک چاپ تمیز و واضح، به ابزار مناسب برای کار نیاز هست. در اینجا، ما در مورد هر یک از تجهیزات چاپ سیلک صحبت خواهیم کرد ، از جمله اینکه چه عملکردی در طول فرآیند چاپ دارند.
راهنمای تجهیزات چاپ سیلک
صفحه پرس
پرس این امکان را فراهم میکند تا تعداد چاپ بیشتر و دقیق تری بزنند. به این دلیل که صفحه پرس کارها را ثابت نگه می دارد و باعث آسان تر شدن کار میشود.
سه نوع پرس وجود دارد :
پرس دستی
اتوماتیک
نیمه اتوماتیک
پرس دستی کاملا با دست کار میکند. پرس های نیمه اتوماتیک تا حدی مکانیزه هستند ، اما با این وجود نیاز به نیروی انسانی جهت جابجایی صفحه های پرس دارد در حالی که پرس های اتوماتیک کاملا خودکار هستند و نیاز به اپراتور چندانی ندارند مشاغلی که نیاز به چاپ در تیراژ بالا دارند، معمولا از پرس نیمه خودکار یا خودکار استفاده می کنند ،چون این موضوع باعث سریعتر و کارآمد تر شدن می شود و اشتباهات را به حداقل میرساند.
جوهر چاپ سیلک
انتخاب های بسیار زیادی برای جوهر وجود دارد. و تنها یکی از رنگ ها را میتوان انتخاب، به عنوان مثال ممکن است از جوهرهای براق دارای بافت یا پف دار استفاده کنید که حس منحصر به فردی ایجاد میکند. باید همچنین نوع پارچه ای را که روی صفحه چاپ می شود را در نظر بگیرید، چون هر جوهری روی یک نوع پارچه ممکن است نتیجه بهتری داشته باشد. در چاپ لباس نوعی از جوهر استفاده میشود که پس از حرارت دیدن قابل شستشو در ماشین لباس شویی باشد با این کار یک محصول رنگین تولید می شود که می تواند بارها و بارها مورد استفاده قرار بگیرد.
صفحه توری
یک صفحه توری بسیار ریز بافت بر روی یک قاب فلزی یا چوبی کشیده میشود. این طوری در گذشته از جنس ابریشم بود برای همین به این چاپ چاپ سیلک اسکرین (به معنای صفحه ابریشم) میگویند. ولی امروزه از نایلون ساخته میشود. و همان کارایی را دارد.
ضخامت و فاصله تار و پود پارچه توری را می توان متناسب با بافت یا سطح پارچه چاپی انتخاب کرد هر چقدر فاصله تار و پود توری کمتر باشد جزئیات بهتر چاپ می شود. هنگامی که توری با امولسیون پوشانده شده و آماده استفاده به عنوان شابلون میشود. برای استفاده مجدد پس از اتمام کار صفحه را با حلال شستشو میدهند.
کاردک
کاردک یک تیغه پلاستیکی است که به یک دسته فلزی یا چوبی متصل شده. این ابزار برای عبور دادن جوهر از روی طوری به لایه زیرین، که پارچه قرار داده شده است استفاده میشود. معمولاً یک تیغه که اندازه عرض قاب صفحه باشد انتخاب می کند. این باعث می شود پوشش بهتری داشته باشیم یک تیغه پلاستیکی محکم برای چاپ های پیچیده تر با جزییات زیاد بهتر است که تمام گوشه ها و حفره های الگو یک لایه یکنواخت جوهر دریافت می کند، از یک تیغه پلاستیکی نرم در هنگامی که طرح هایی با جزییات کمتر و یا بازده کمتر داریم استفاده می شوند.
طریقه شست و شو
صفحه ها باید بعد از استفاده شسته شوند و امولسیون ها پاک شوند بنابراین می توان دوباره از آن ها برای چاپ استفاده کرد برخی از چاپخانه های بزرگتر ممکن است از وان های بزرگ پر از مایع حلال و شستشو دهنده مخصوص اسیدی استفاده کنند.
آیا چاپ سیلک را میتوان شست؟
اگر کار چاپ به درستی انجام شده باشد و از جوهر مناسب استفاده شده باشد و مراحل خشک شدن و حرارت دیدن جهت پخته شدن جوهر به خوبی انجام شده باشد چاپ سیلک قابل شست و شو است. دما و زمان پخت بستگی به جوهر مورد استفاده دارد. بنابراین اگر میخواهید محصول نهایی از کیفیت خوبی برخوردار باشد باید این کار را دقیقا طبق دستور العمل انجام دهید.
تفاوت چاپ سیلک و چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال به نوعی از چاپ گفته میشود که به وسیله یک پرینتر متصل به کامپیوتر عمل چاپ انجام میشود. درصورتی که چاپ سیلک به صورت دستی یا با کمک ماشین های مکانیکی انجام میشود. چاپ دیجیتال شامل انواع مختلفی مثل چاپ سابلیمیشن، چاپ دیجیتال پیگمنت، چاپ دیجیتال راکتیو ، چاپ DTG و … میشود که در مقاله ای جداگانه مورد برسی قرار گرفته است.
اما از بین انواع چاپ های دیجیتال چاپ انتقال حرارتی شباهت بیشتری به چاپ سیلک دارد و در واقع میتوان آن را جایگزین دیجیتالی چاپ سیلک نامید.چاپ انتقال حرارتی راحت، آسان و مقرون به صرفه است هرچند که هنوز نتوانسته به طور کامل جای چاپ سیلک را بگیرد. بنابراین برای گروه های کوچکتر و چاپ خانه شخصی بسیار مناسب است. بعلاوه این امکان را دارد که برای انتقال دقیق جزئیات طرح های عکاسی شده که چاپ سیلک نمیتواند انجام دهد استفاده شود همچنین از چاپ انتقال حرارتی میتوان برای بدست آوردن نتایج عالی در مواردی مانند کیف و کلاه یا کفش استفاده کرد که چاپ سیلک در این مورد نمیتواند مناسب باشد. همچنین می توان فرایند انتقال حرارت را با تکنیک های دیجیتال ترکیب کرد تا بهترین نتیجه را از هر دو جهت بدست آورید. در چاپ دیجیتال طرحی را با استفاده از نرم افزار کامپیوتری طراحی میکنند و طرح را با دستگاهی به نام پلاتر روی کاغذ برگردان چاپ میکند که برای بدست آوردن نتایج دقیق از یک نرم افزار به نام نرم افزار ریپ استفاده میکنند. انتقال نهایی طرح روی پارچه یا لباس مورد نظر توسط یک دستگاه جانبی دیگر تحت عملیات حرارتی انجام میگیرد تا بر روی پارچه منتقل شود.
اگر اشکالی در چاپ و انتقال حرارتی وجود داشته باشد بیشتر میتواند به کیفیت مواد مورد استفاده مربوط باشد و مسلما چاپخانه هایی هستند که از مواد بی کیفیت استفاده می کنند و این از محبوبیت آنها کم می کند، اما تا زمانی که از مواد خام خوب استفاده شود و طراحی با دقت انجام شود، چاپ انجام شده با کیفیت و با دوام خواهد بود.
مزایا و معایب چاپ سیلک:
مزایا:
سادگی: چاپ سیلک به راحتی قابل انجام است و نیاز به تخصص و تجهیزات پیچیده ندارد.
مقرون به صرفه بودن: این روش چاپ ارزانتر از بسیاری از روشهای دیگر است، به ویژه برای تیراژهای بالا.
قابلیت چاپ روی سطوح مختلف: از جمله پارچه، کاغذ، پلاستیک، فلز، شیشه و چوب، چاپ سیلک بر روی انواع مختلف سطوح امکانپذیر است.
چاپ طرحهای برجسته: با استفاده از رنگهای مخصوص ، میتوان طرحهای برجسته و جذاب را با چاپ سیلک ایجاد کرد.
قابلیت چاپ در تیراژهای بالا: چاپ سیلک حتی در تیراژهای بالا هم میتواند کارآمد باشد.
معایب:
دقت پایین: چاپ سیلک نسبت به روشهای دیگر مانند چاپ سابلیمیشن و چاپ دی تی اف دارای دقت کمتری است.
محدودیت در چاپ طرحهای پیچیده: چاپ طرحهای پیچیده با چاپ سیلک ممکن نیست.
سرعت پایین: این روش چاپ به دلیل سنتی بودن نسبت به دیگر روشها، سرعت کمتری دارد.
هزینه بالای چاپ در تیراژهای پایین: برای تیراژهای کم، به دلیل هزینه ساخت شابلون و ماشینآلات ممکن است چاپ سیلک مقرون به صرفه نباشد.
پیشنهاد ما:
اگر میخواهید از مشکلاتی که در چاپ سیلک مطرح شدند جلوگیری کنید، میتوانید به جای آن از روشهای دیگری مانندچاپ DTF (Direct to Film) و کاتریاستفاده کنید. چاپ DTF امکان چاپ بر روی انواع مختلف سطوح را با کیفیت بالا و زمان کمتری فراهم میکند، در حالی که کاتری نیز به عنوان یک روش سریع و کارآمد برای چاپ بر روی مواد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این روشها میتواند به صرفهتر و کارآمدتر از چاپ سیلک باشد، همچنین مشکلاتی مانند دقت و سرعت پایین کمتر به چشم میخورند.
چاپ شابلونی یک هنر باستانی است. اولین پیشگام در این عرصه چین بوده است ، حدود سال 950 میلادی به عنوان چاپ بر روی پارچه استفاده شده است. چندین قرن بعد صنعتگران ژاپنی این روش را برای انتقال طرح بر روی کاغذ و پارچه با استفاده از یک برس سفت و محکم بافته شده از موی انسان برای فشار دادن جوهر از یک صفحه توری انجام دادند.
چاپ سیلک در قرن هجدهم وارد اروپا شد اما به دلیل هزینه های بالا برای ساختن صفحه توری ابریشمی در آن زمان با سرعت کندی به عنوان یک روش چاپ پارچه مورد استفاده قرار گرفت. هنگامی که جاده ابریشم ، ابریشم وارداتی را مقرون به صرفه تر کرد چاپ سیلک روی پارچه به روشی محبوب و سود آور برای چاپ پارچه تبدیل شد در اوایل قرن بیستم چاپگر ها امولسیون هایی را با حساسیت به نور ایجاد کرده بودند ، که به صنعتگران اجازه می داد طرح های پیچیده تر را با سهولت بیشتری چاپ کنند.
در دهه 1930 هنرمندان شروع به آزمایش چاپ طرح ها و اگو ها به عنوان یک اثر هنری کردند و نام ابداع جدید خود را سری گرافی (خط خطی) گذاشتند، تا آنرا از چاپ صنعتی متمایز کنند. در دهه 1960هنرمندانی مانند ادوارد و پائولوزی و اندی و ارهول از چاپ روی الگو برای هنر های زیبا استفاده می کردند. این هنرمند از چاپ برای کپی کردن چندین نسخه از یک نسخه تصویر واحد استفاده میکند که اساسا هنر را زیر سوال میبرد، که چه چیزی یک اثر هنری را متمایز میکند. مرلین دیپیچ و ارهول شاید شناخته شده ترین نمونه چاپ طرح به عنوان یک کار هنری باشد.
امروزه از چاپ سیلک به عنوان چاپ هنری و هم به عنوان یک فرایند چاپ تجاری استفاده می شود. از یک شابلون میتوان صدها بار یا حتی هزاران بار برای تولید مجدد همان طرح استفاده کرد بنابراین یک روش عالی برای سفارشات بزرگ و لباس های سفارشی هست.
سلام وقتتون بخیر از این که از وب سایت ما دیدن می کنید خیلی ممنونم.
برای مواد مختلف و همچنین برای رنگ های مختلف از حلال های متفاوتی استفاده میشه که من مطلب را ویرایش می کنم و آخر مطلب یک پاراگراف در مورد اضافه می کنم
مادش وایتکسه با یه ابر یا هرچی که بتونه کله لاک رویه شابلونتو خیس کنه،۲طرف شابون وایتکسی شه بعد از۱۵مین با کارواشت یا اب فشار قوی بزنی لاک از توری جدا میشه
10 دیدگاه در “چاپ سیلک”
باسلام اگربخواهم این کاروشروع کنم ایاصرفه اقتصادی خواهدداشت؟اگراره چطورمیتوانم اموزش وراه اندازی روشروع کنم وهزینه اموزش تا راه اندازی چقد میشه؟
سلام
ما آموزش توی این زمینه نداریم فقط این مطلب رو نوشتم چون دیدم توی محتوی فارسی اطلاعات درستی وجود نداره.
سلام به راحتی میتوان کارو راندازی کرد ،موفق باشید
دمتون گرم
خوشحالم که مطالب ما براتون مفید بوده.
سلام خیلی ممنونم بابت مطالب مفید و جامعتون
عالی توضیح دادید فقطحلالیزکه بعد پایان کار توری را با آن میشورند را نگفتید چه ماده ای هست
سلام وقتتون بخیر از این که از وب سایت ما دیدن می کنید خیلی ممنونم.
برای مواد مختلف و همچنین برای رنگ های مختلف از حلال های متفاوتی استفاده میشه که من مطلب را ویرایش می کنم و آخر مطلب یک پاراگراف در مورد اضافه می کنم
مادش وایتکسه با یه ابر یا هرچی که بتونه کله لاک رویه شابلونتو خیس کنه،۲طرف شابون وایتکسی شه بعد از۱۵مین با کارواشت یا اب فشار قوی بزنی لاک از توری جدا میشه
ممنون از مقاله خوبتون، راه اندازی این کارگاه میتونه درآمد زایی داشته باشه/