چکیده: فرمول اصلی جوهر سابلیمیشن و جوهر رنگی و جوهر رنگدانهای دقیقاً مشابه است. یعنی از آب دیونیزه شده به عنوان حلال استفاده میشود و از ایزوپروپیل الکل و همچنین کلینیکال به عنوان خشک کننده رنگ اصلی استفاده میشود. آنها فقط در رنگ دانه ها با هم تفاوت دارد. جوهرهای رنگی یا دای اینک ذرات بسیار ریزی دارند و جذب مواد میشوند. اما در آب حل میشوند و ثبات کمتری دارند از این نوع جوهر برای چاپ عکس استفاده میشود و چاپ کارتهای pvc. جوهرهای رنگدانهای دارای موادی هستند که به خرد کاغذ نمی روند و در سطح آن مینشینند و کمی مقاوم تر هستند و ماندگاری بالاتری هم دارند از این جوهر برای چاپ تیشرت و کاغذ دیواری استفاده می شود. جوهر سابلیمیشن سیستم متفاوتی دارد از جوهر سابلیمیشن برای چاپ بر روی پلیمر ها و مواد مصنوعی استفاده می شود به این صورت که با بالا بردن دمای سطح چاپ شونده به مایع تبدیل می شود و با جوهر ترکیب شده و پس از سرد شدن دوباره به حالت قبلی برمیگردد. ماندگاری بسیار بالایی دارد اما روی هر سطحی نمیشود توسط سابلیمیشن چاپ کرد.
تفاوت جوهر سابلیمیشن و جوهر رنگی و جوهر رنگدانه ای در چیست؟
تمامی جوهر های پرینترهای جوهرافشان و همچنین پلاتر های چاپ دیجیتال سابلیمیشن که در منازل و بیشتر مشاغل مورد استفاده قرار میگیرند از یک فرمول مشابه استفاده می کنند. که ترکیب اساسی آنها به شرح زیر است:
- آب دی یونیز شده به عنوان حلال
- ایزوپروپیل الکل
- گلیکل به عنوان خشک کننده
- رنگ اصلی به عنوان تولید کننده رنگ
سه نوع جوهر اصلی وجود دارد که عبارتند از:
- جوهر رنگی (dye ink)
- جوهر رنگدانهای (pigment ink)
- جوهر سابلیمیشن (sublilation ink)
جوهر رنگی (dye ink)
رنگ موجود در جوهرهای رنگی همانند شکر به طور کامل در آب حل میشوند. این جوهر به دلیل تبخیر راحت، داشتن رنگ عالی به خاطر سایز کوچک مولکولها شناخته شده است. ذرات آن 1 نانومتر است. (هر نانومتر یک هزارم میکرومتر و هر میکرومتر یک هزارم میلیمتر است). به همین دلیل این نوع از جوهرها راحتتر فرو مینشینند و برای جوهرهای جوهرافشان استاندارد هستند. اما مشکلی که دارند این است که در صورت تماس با آب در سطح کاغذ پخش میشوند. این جوهر ها به خورد الیاف کاغذ میروند اما در موادی مثل فلزات و پلیمر ها نفوذ نمیکنند و روی سطح آنها مینشیند به همین دلیل برای کاغذ و چوب و موادی از این دست مناسبترند. پیشنهاد میشود برای چاپهای معمولی، چاپ عکس، کارتهای PVC از جوهر رنگی dye ink استفاده شود چراکه نسبت به جوهرهای رنگدانهای pigment ink از لحاظ اقتصادی با صرفه تر است.
جوهرهای رنگدانهای (pigment ink)
در جوهرهای رنگدانهای از ذره های ریز مواد رنگی استفاده میشود. این ذرات به جای این که جذب فیبر کاغذ شوند روی الیاف کاغذ مینشینند. این رنگ ها پس از نشستن بر روی سطح خشک شده و دیگر قابلیت ترکیب با هم را ندارند بنابر این بیشتر پرینترهای جوهر رنگدانهای سایه نامحسوسی بر جای میگذارند. برای این که جوهر های پیگمنت قابلیت ایجاد سایه های بیشتری داشته باشد بغیر از رنگ های اصلی cmyk از چهار رنگ دیگر هم استفاده میشود و هشت نوع رنگ مختلف در چاپ گر ها به کار میرود. جوهرهای رنگدانهای پایداری بیشتری نسبت به جوهرهای رنگی دارند و میتوانند بیشتر از 200 سال روی انواع مختلف کاغذ تحت شرایط ایدهآل شرایط نگهداری وسایل در موزه باقی بمانند. برای چاپ روی تیشرت روی پارچه های کتانی مشکی و روشن به وسیله کاغذ، بهتر است که از جوهرهای رنگدانهای استفاده شود چراکه ضد آب هستند .
جوهر سابلیمیش (sublimation ink)
جوهر سابلیمیشن چیست؟ این سوال بسیار پیچیده ای است که در اینجا قصد نداریم به آن پاسخ دهیم ولی برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله همه چیز درباره چاپ سابلیمیشن را مطالعه کنید. جوهر سابلیمیشن روی پلیمر ها و مواد مصنوعی قابل انجام است چون در این فرایند نیاز است که سطح چاپ شونده گرم شود تا نقطه ای که به مایع تبدیل شود. در این موقعیت با جوهر ترکیب شده و عمل چاپ انجام میشود. به همین دلیل ماندگاری بالایی دارد. چاپ به روش سابلیمیشن ده ها مورد استفاده دارد، این روش پرینت به وسیله یک پرینتر جوهرافشان انجام میگیرد. یک قابلیت خاص برای تبدیل مستقیم از حالت جامد به گاز در این نوع جوهرها وجود دارد. جوهرهای سابلیمیشن در پرینترهای محبوب جوهرافشان رومیزی ساخت Epson و Ricoh و ماشین های پرس حرارتی استاندارد برای تولید تصاویر با کیفیت فوقالعاده بالا که به هیچ وجه ترک خورده، کنده و از روی سطح شسته نمیشنوند. انتقال تصویر از سطح کاغذ بر روی اجسام با گرما و توسط کلندر و یا پرس های حرارتی انجام میشود و به وسیله فشار و زمان کنترل میگردد . اجسام سخت مثل سرامیک، صفحه های فیبر، فلزات و… نیاز به پوشش مخصوصی روی سطح خود دارند تا بتوانند جوهرهای سابلیمیشن را روی سطح خود بپذیرند . اگر فشار، زمان یا دما مناسب جوهر های سابلیمیشن نباشد، کیفیت چاپ را تحت تاثیر قرار میدهد. قبل از شروع انتقال حرارت برای چاپ شما باید بدانید که چه نوع جوهری برای محصول مناسب است تا مطمئن شوید تصویر چاپ شده برای مدت زمان طولانی باقی خواهد ماند.
در واقع تفاوت جوهر سابلیمیشن و جوهر رنگی و جوهر رنگدانه ای در رنگ دانه های آنها است. و امولسیون یا پایه نگه دارنده و همچنین خشک کننده آنها مشابه است.
همچنین مقاله ما در مورد فاکتور های تعیین کننده کیفیت جوهر سابلیمیشن را مطالعه کنید
منبع:
https://www.diyprintingsupply.com/blog/2014/05/13/difference-between-dyes-ink-sublimation-ink-and-pigment-ink/
1 دیدگاه در “تفاوت جوهر سابلیمیشن و جوهر رنگی و جوهر رنگدانه ای”
عالی ممنون