از کشف رنگ راکتیو (Reactive) یا رآکتیو چند سالی بیشتر نمیگذرد. معنای این کلمه واکنش پذیر میباشد. به این معنی که با مواد دیگر واکنش شیمیایی میدهد.[mks_highlight color=”#deff4f”]رنگ راکتیو حتی با آب و با رطوبت هوا واکنش میدهد بنابراین باید در ظرف در بسته و در دمای پایین نگهداری شود.[/mks_highlight] چاپ دیجیتال راکتیو پارچه باعث ایجاد رنگ های درخشان بر روی پنبه و الیاف سلولوزی میشود. این رنگ از ثبات خیلی خوبی هم برخوردار است.
رنگ راکتیو چیست
در چاپ دیجیتال پارچه مهمترین فاکتور کیفیت آن است و برای این منظور شما به رنگی نیاز دارید که توانایی رسیدن به این کیفیت را داشته باشد [mks_highlight color=”#deff4f”]معمولا برای پاپ پارچه های الیاف طبیعی از رنک راکتیو استفاده میشود[/mks_highlight] اما اینکه از رنگ راکتیو برای چه پارچه هایی باید استفاده کنیم و روی چه پارچه هایی نتیجه بهتری میدهد مسئله مهمی است در این مقاله من به این موضوع میپردازم.
کاربرد های رنگ راکتیو بسیار متفاوت است اما من در مورد استفاده از رنگ راکتیو بر روی پارچه صحبت میکنم [mks_highlight color=”#deff4f”]این رنگ بر روی پارچه های الیاف سلولزی و بخصوص کتان نتیجه بسیار خوبی میدهد [/mks_highlight] همچنین از آن بر روی ابریشم، پشم و ویسکوز نیز می توان استفاده کرد.
به این دلیل نام راکتیو بر آن نهاده شده است که با سطح مورد نظر واکنش شیمیایی انجام میدهد. راکتیو به معنی واکنش پذیر میباشد وقتی به پارچه بخار داده می شود این واکنش شیمیایی انجام می شود و رنگدانه ها با مولکول فیبر یا همان الیاف پارچه پیوند شیمیایی می خورند.
رنگ راکتیو علاوه بر انعطاف پذیری بسیار بالا در استفاده دو مزیت دیگر هم دارد اولین مزیت کیفیت بسیار بالای آن است به خصوص بر روی پارچه های کتان و ویسکوز و دومین مزیت نیز ماندگاری بسیار بالای آن است این رنگ ها ثبات بی نظیری دارند که این ویژگی دوم بخصوص برای برند های سطح بالای مد و فشن بسیار مهم است به این معنی است که پارچه بارها می تواند مورد شستشو قرار گیرد.
چرا رنگ راکتور برای چاپ دیجیتال مناسب است.
از میان انواع چاپ پارچه، چاپ دیجیتال راکتیو پارچه بسیار محبوب است در واقع اولین نوع رنگی است که در چاپ دیجیتال مورد استفاده قرار گرفته است و این بی دلیل نیست. دلیل آن این است که مولکولهای رنگ راکتیو به اندازه ای ریز هستند که از نازلهای هِد دستگاه چاپ عبور کنند. و علاوه بر آن رنگ راکتیو بسیار مناسب است برای پارچه های الیاف طبیعی مانند کتان که در صنعت پوشاک بیشترین استفاده را دارند همچنین رنگ راکتیو کیفیت درخشش و ماندگاری بسیار بالایی دارد.
تفاوت اصلی رنگ راکتیو با رنگهای دیگر این است که با الیاف پارچه ترکیب شیمیایی انجام میدهند و بخشی از الیاف میشوند.
در فرایند چاپ دیجیتال راکتیو پارچه مهم ترین نکته این است که باید سطح پارچه را واکنش پذیر کنیم. برای این منظور از مواد قلیایی کننده، اوره و نگهدارنده ها برای کاهش فرار بودن استفاده میشود. بعد از چاپ بسته به نوع تکمیل پارچه باید به مدت ۸ تا ۱۲ دقیقه بخار داده شود(مرحله بخار فیکس) و یا به جای آن به مدت ۴ دقیقه در دمای ۱۶۰ تا ۲۰۰ درجه حرارت بخورد. این نکته خیلی مهم است که قبل از بخار دادن پارچه باید کامل خشک شده باشد و بهتر است که این عمل حد اقل بعد از ۲۴ ساعت انجام شود.
موادی که در زمان آماده سازی پارچه بر روی آن استفاده می شود دقیقاً همان موادی است که برای ایجاد پیوند شیمیایی بین مولکول های رنگ و الیاف پارچه نیاز است.
مرحله آماده سازی برای چاپ به این ترتیب است که در زمان استنتر به وسیله حمام مواد شیمیایی یک لایه بر روی پارچه ایجاد می شود و از استنتر برای خشک کردن این مواد استفاده می شود اما بعضی ها نیز از شابلون چاپ سیلک برای این کار استفاده میکنند به این ترتیب یک لایه مواد شیمیایی دقیقاً بر روی پارچه قرار می گیرد. درست همان جایی که رنگ قرار است ریخته شود. از شابلون سیلک زمانی استفاده میشود که رنگ های خیلی روشن و حساس با کیفیت بالا باید چاپ شود. و نیاز است که رنگ فقط روی پارچه بماند.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی که در ساخت هد های ماشین های چاپ و همچنین با پیشرفت و تکامل جوهر ها تقریباً از همه انواع جوهر ها می توان برای چاپ دیجیتال استفاده کرد. با این وجود چاپ دیجیتال راکتیو پارچه طرفدار های بیشتری دارد.
اما چه موقع جوهر راکتیو کیفیت بهتری در چاپ به ما خواهد داد و اصلاً چه موقع ما قادر خواهیم بود از جوهر راکتیو استفاده کنیم.
[mks_highlight color=”#deff4f”]وقتی پارچه ما ۱۰۰% کتان یا ویسکوز است بهترین انتخاب راکتیو است[/mks_highlight]
اما معمولاً به خاطر قیمت پایین به جای آن از رنگ پیگمنت استفاده میشود که کیفیت و درخشش کمتری به ما میدهد در مقاله ای جداگانه به طور مفصل درباره چاپ دیجیتال پیگمنت صحبت کرده ام.
برای چاپ پشم و ابریشم باید کاربرد آن را در نظر بگیرید [mks_highlight color=”#deff4f”]اگر پارچه قرار است بارها شسته شود و نیاز است که در شست و شو به مرور زمان کیفیت خود را از دست ندهد بهترین انتخاب رنگ راکتیو خواهد بود اما اگر پارچه شما قرار نیست زیاد شسته شود ولی در عوض کیفیت چاپ و درخشش رنگ برای شما اهمیت بیشتری دارد مثل کراوات و روسری در این صورت چاپ اسید برای شما مناسب تر خواهد بود.[/mks_highlight]
معایب چاپ دیجیتال راکتیو پارچه
- نیاز به دقت و تخصص بالا برای چاپخانه ها
- گران بودن دستگاه های چاپ نسبت به دیگر انواع چاپ دیجیتال پارچه مانند چاپ سابلیمیشن
- پیچیده بودن مراحل کار. آماده سازی پارچه و واکنش پذیر کردن آن و همچنین فیکس کردن بعد از چاپ و شست و شو
- مشکل در دستیابی به مشکی تیره اگرچه رنگ راکتیو برای چاپ دیجیتال پارچه مزایای بسیار زیادی دارد اما [mks_highlight color=”#ffd84f”]یک چالش است که متخصصین چاپ دیجیتال راکتیو پارچه همیشه با آن دست و پنجه نرم میکنند و آن رسیدن به مشکی تیره است.[/mks_highlight] از زمانی که چاپ راکتیو معرفی شد رنگ مشکی بیشتر متمایل به خاکستری بود و هدف توسعه دهنده ها همیشه رسیدن به مشکی تیر بود. اگرچه امروز رنگ های راکتیو بهتر شدهاند اما باز با مشکی تیره فاصله دارند.
مزایای چاپ دیجیتال راکتیو پارچه
- بر روی طیف وسیعی از انواع پارچه قابل انجام است
- کیفیت و درخشش بالا
- ماندگاری بسیار بالا
دستیابی به کیفیت رقابتی و خلوص بالا در چاپ دیجیتال
در چاپ دیجیتال نوع جوهر مورد استفاده بیشترین تاثیر را در کیفیت دارد بنابراین من معتقدم که باید بهترین جوهر موجود در بازار را برای چاپ خانه خود انتخاب کنید چون تفاوت آن به طور آشکاری قابل مشاهده است و میتواند باعث تمایز بین شما و همکاران شما شود.
منبع:
https://blog.spgprints.com/reactive-inks-digital-textile-printing
4 دیدگاه در “چاپ دیجیتال راکتیو پارچه”
با سلام و احترام
درود بر شما که با ارائه این اطلاعات مفید به صنعت و مردم این مملکت عجیب ،،،،، خدمت کردید
جناب آقای شاملو عزیز
من در تولیدات نوزاد و کودک فعالیت دارم
ممنون میشم اگر در واتساپ من 0912*******
راهنمایی بفرمائید بابت خرید پارچه ( طاقه ) با درصد بالا نخ پنبه و طرح هائ کودکانه برای جایی تولید دارید
اگر نه پارچه خام برای چاپ اکتیو یا پیگمنت کجا رو معرفی میفرمائید
ممنونم از لطف و محبت شما
باز هم از مطالب جالب و مفید شما به نوبت خود تشکر میکنم
ممنون آقای عندلیب عزیز از اینکه انقدر به ما لطف داری.
ما بدون هیچ چشم داشتی تلاش میکنیم تا در زمینه چاپ پارچه که اطلاعات اندکی داریم مردم عزیز کشورمون و بخصوص تازه واردان به این صنعت رو راهنمایی کنیم.
واتساپ به شما پیام میدم
با سلام. وکیلی فرد هستم. حداقل ۶ سال هست که کار طراحی لباس انجام میدم و در حال حاضر شروع به انجام کارهای اولیه ساخت برند خودم هستم. در رابطه با چاپ پارچه در حال تحقیق هستم و میخوام با داشتن اطلاعات دقیق و کامل و استفاده از تجربه دوستان یک راه مناسب برای استفاده از این تکنیک برای برند خودم پیدا کنم. آیا شما میتونید تو این مسیر به من کمک کنید؟
سلام خانم وکیلی تکنیک های چاپ هرکدوم مزایا و معایب و کاربرد های خودشو داره.
برای اینکه بفهمید بهترین تکنیک برای کارهای شما چیه مقالات سایت ما رو بخونید